Zoek

Nieuws

Nieuws
Mini-serie Ricciottiando en Cuba

We worden tijdens Ricciottiando en Cuba twee tournees gevolgd door tv-maker Bas Westerweel en cameraman/editor Peter Bouwmans. Centraal staat de unieke missie en werkwijze van het Ricciotti en de dubbeltournee 'Ricciottiando en Cuba'.
Bekijk de afleveringen via de website, Facebook en Instagram @RicciottiEnsemble en via Twitter @Ricciottitweets.

Bekijk hier de tweede aflevering
Bekijk hier de eerste aflevering
Het Ricciotti gaat naar Cuba, help je mee?
Bekijk hier de video


Heb je het al gehoord? Het Ricciotti gaat op avontuur naar Cuba! Als eerste Nederlandse symfonieorkest ooit zullen we tussen 10 en 19 november 2018 dit unieke land met een rijke muzikale traditie bezoeken en in 7 (speel)dagen meer dan 20 optredens voor én met de Cubaanse bevolking spelen.

Waarom naar Cuba? Het land leeft, net als het Ricciotti voor de muziek, we willen heel graag op tournee samen met de Cubaans-Nederlandse jazzpianist Ramón Valle en... het Ricciotti gaat graag naar plekken waar een symfonieorkest niet gauw komt. Symfonische muziek op straat? Ja ook de Cubanen staan daarvan te kijken!

We hebben nog niet al het geld bij elkaar om de tournee te dekken. We willen je vragen of je het Ricciotti wilt steunen met een financiële bijdrage. Groot of klein, we zijn overal blij mee!
Als bedankje zullen we je in december uitnodigen voor een swingende Cubaanse reünie met filmvertoning, live muziek en natuurlijk Cubaanse hapjes en drankjes.

JA, IK HELP GRAAG MEE!


Inzamelingsactie
Ook organiseert het Ricciotti speciaal voor alle jonge Cubaanse muzikanten die we daar gaan ontmoeten een inzamelingsactie. Dit keer gaat het niet om geld, maar om rieten, snaren, onderhoudsmaterialen voor alle soorten instrumenten en zelfs bladmuziek.
Door de politieke situatie op het eiland en het nog altijd geldende Amerikaanse handelsembargo, zijn dergelijke spullen niet te krijgen. We willen al die muzikanten verrassen door met dozen vol muzikale benodigdheden in Havana aan te komen. Heb je spullen die je kunt en wilt missen? Of heb je gouden contacten met leveranciers en weet je ze te verleiden tot sponsoring? Stuur dan even een mailtje naar alexander@ricciotti.nl om de praktische zaken en kansen te bespreken.


Alvast veel dank voor je steun!

Coen Stuit benoemd als nieuwe artistiek leider van het Ricciotti ensemble

Coen Stuit

Sarah Wijzenbeek

Coen Stuit nieuwe artistiek leider en dirigent Ricciotti ensemble

Het bestuur, kantoor en musici van het Ricciotti ensemble zijn verheugd te kunnen melden dat Coen Stuit de dubbelrol van artistiek leider en dirigent per 1 december op zich zal nemen. Met het vertrek van Leonard Evers is het Ricciotti ensemble in maart van dit jaar de zoektocht gestart naar een nieuw gezicht dat Nederlands bekendste straatsymfonieorkest de toekomst in kan leiden. Er is gekozen voor Stuit vanwege zijn energieke wijze van repeteren, frisse ideeën omtrent thema’s en repertoire en drang om symfonische muziek in nieuwe vormen naar het publiek te brengen. Met een achtergrond als professioneel klarinettist en als dirigent van vele amateur- en jeugdorkesten kan hij putten uit een groot repertoire om muziek en publiek dicht bij elkaar te brengen.

Coen Stuit (1981) was de afgelopen jaren actief als artistiek leider van o.a. Consortium Amsterdam en van verschillende kamermuziekseries waaronder in het Bethaniënklooster Amsterdam. Stuit studeerde zowel bachelor als master klarinet aan het Conservatorium van Amsterdam en was daarna als remplaçant werkzaam bij de grote Nederlandse orkesten zoals het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Noord Nederlands Orkest en Het Gelders Orkest. Verder maakte hij deel uit van talloze kamermuziekensembles in diverse samenstellingen. Als dirigent is Stuit momenteel verbonden aan diverse jeugd- en amateurorkesten zoals het Viotta jeugdorkest, het Vossius Gymnasium orkest en de Symfonische orkesten van Purmerend en Hoorn. Zijn directieopleiding volgde hij bij Rene Gulikers.

Als artistiek leider richt Stuit zich de komende jaren op een uitdagende programmering en op thema’s die aansluiting vinden bij allerlei specifieke doelgroepen alsook bij de samenleving als geheel. Zijn achtergrond in muziekeducatie en zijn ambitie om de presentatiewijze van klassieke muziek te blijven vernieuwen komen uitstekend van pas in zijn aanstaande rol bij het Ricciotti. Het orkest kijkt vol verwachting uit naar de komst van Coen Stuit en naar de eerste tournee onder zijn leiding in het voorjaar van 2019.

Coen Stuit neemt per 1 december officieel het dirigeerstokje over van Leonard Evers, die dan het Ricciotti ruim 5 jaar zal hebben geleid tijdens 15 tournees.

Nagenieten van Ricciottiando en Cuba

Ricciottiando en Cuba zit erop. Wat was deze tournee een feestje, vol bijzondere locaties en geweldig publiek. Twee weken lang waren we overal welkom, van de IKEA tot Schiphol, van het AZC tot de gevangenis en van het bejaardentehuis tot het kinderdagcentrum. Alle locaties en iedereen in het publiek: ontzettend bedankt! Het was hartverwarmend om voor jullie allemaal te mogen spelen.

Nagenieten? Bekijk via onze social media de verschillende videoregistraties.

Bekijk hier ons spontane bezoekje aan de IKEA
Winnaar Ricciotti's vijfde Grote Arrangeerwedstrijd bekend

Alisdair Pickering maakt beste symfonische Commodore 64-tune

Op zaterdagavond 14 april werd tijdens het slotoptreden van Ricciotti's Gametour de winnaar van Ricciotti's Grote Arrangeerwedstrijd bekend gemaakt. Alisdair Pickering won met zijn arrangement van de muziek uit Overlord de eerste prijs, een cheque van €1.500,-. De vakjury bestond uit Bob Zimmerman (componist en arrangeur), Jeroen Tel (gamecomponist) en Leonard Evers (artistiek leider en dirigent Ricciotti). De publieksprijs ging met maar liefst 60% van de stemmen naar Vera van der Bie en haar Overlord Tango.
Lees hier alles over de Arrangeerwedstrijd

Alisdair Pickering, winnaar Ricciotti's Grote Arrangeerwedstrijd

Gametour

Van 9 t/m 14 april zijn we op Gametour! Lees hier alles over de tournee, en wanneer we waar te vinden zijn.

Finalisten Ricciotti's Grote Arrangeerwedstrijd 2018 bekend!

In de afgelopen maanden hebben de arrangeurs hard gewerkt aan hun arrangement van Jeroen Tel's muziek voor de Commodore64. De jury, bestaande uit Bob Zimmerman, Jeroen Tel en Leonard Evers, heeft alle arrangementen met veel plezier bekeken en beluisterd. Uit alle inzendingen zijn 3 finalisten gekozen.
De finalisten zijn (in alfabetische volgorde): Vera van der Bie, Hinse Mutter en Alisdair Pickering.
Vera en Alisdair maakten beiden een arrangement van de muziek bij Overlord. Hinse heeft de muziek van Savage gearrangeerd.

Het Ricciotti speelt de drie finalestukken tijdens de finale op zaterdag 14 april, om 19.30u uur in de Amstelkerk in Amsterdam. Daarna worden de 1e, 2e en 3e prijs én de publieksprijs uitgereikt. Iedereen is van harte welkom!

Finalisten Arrangeerwedstrijd half maart bekend gemaakt

De deadline voor het inschrijven voor de arrangeerwedstrijd is gepasseerd en de jury verheugt zich op het beluisteren van alle arrangementen. De finalisten worden half maart bekendgemaakt!

Ricciotti dirigent wint Kersjes Stipendium voor jonge dirigenten

Met veel plezier kan het Ricciotti ensemble melden dat onze artistiek leider en dirigent Leonard Evers op 2 december het Stipendium voor jonge dirigenten krijgt uitgereikt door Het Kersjes Fonds in Het Concertgebouw Amsterdam. Met deze prestigieuze prijs krijgt Leonard de gelegenheid om zich verder te ontwikkelen als dirigent, iets dat uiteraard ook het Ricciotti ten goede zal komen. Van harte gefeliciteerd Leonard!

Tournee Blog

Wil je meer lezen over onze vorige tournees

klik dan hier