Search

News

News
Ricciotti zoekt nieuwe leden voor komend najaar

Heb jij altijd al met het Ricciotti ensemble willen meespelen? Voor aankomend najaar zijn we op zoek naar altviolisten, violisten en hoboïsten tussen de 18 en 30 jaar!
We vieren dit jaar ons 51-jarig bestaan en duiken in oktober de studio in om onze gouden jubileum-cd op te nemen. Ook organiseren we toffe diversiteitsworkshops waarbij je veel leert over interculturele improvisatie en publieksparticipatie! Lijkt het je leuk om mee te spelen, speel je viool, altviool of hobo en ben je beschikbaar tussen 17 en 24 oktober?

Stuur dan uiterlijk zondag 26 september je video-auditie. In verband met de coronamaatregelen werken we met video-audities die je zelf dient op te nemen en in te sturen. Mogelijk worden er ook nog optredens toegevoegd aan onze plannen, maar daarover later meer informatie.

Lees hier meer over de auditieprocedure en meld je gauw aan via het formulier!

New dates for Ricciotti's Golden Anniversary Tour!

This week the orchestra is rehearsing every day in Cultuur Kwartier Sneek... and tomorrow will be the kick off of Ricciotti's Golden Anniversary Tour. Four locations are already sold out.

Good news for fans in Friesland, Den Haag, Rotterdam and Utrecht, because new concerts are added in these places! Make sure to reserve a ticket for one of the shows this or next week. All performances have free netry, but due to covid it's necessary to reserve a ticket. Hope to see you at one of our performances!
More information on how to reserve a ticket, please see below links or here.

Wednesday 11 aug 4pm Atrium, Sneek
Thursday 12 aug 12:30pm Zuiderparktheater, Den Haag
Thursday 12 aug 4pm Geertje's Hoeve, Haarzuilen, Utrecht
Thursday 19 aug 2:30pm Tante Nino, Burgemeester Hoffmanplein, Rotterdam

JUBILEUMEVENT 21 AUG GEANNULEERD

Met pijn in ons hart zijn we genoodzaakt Ricciotti’s Jubileumevent op 21 augustus te annuleren wegens een combinatie van redenen. Deze week zijn in verband met het coronavirus verscherpte maatregelen aangekondigd voor events. Voor de eendaagse events is nog veel onduidelijk. Het is daardoor niet goed mogelijk een grootse en veilige bijeenkomst te organiseren. We vinden het ontzettend jammer dat we de reünie moeten uitstellen, maar zien tot onze grote spijt geen andere keus.
Daarnaast vinden we het van groot belang om ons jubileum geheel in Ricciotti stijl te kunnen vieren: groots, onbevangen, feestelijk en met zoveel mogelijk mensen en dat alles in goede gezondheid! Het verplaatsen van de reünie geeft ons ook de gelegenheid om nog meer oud-leden te bereiken en alle mensen die deze zomer op vakantie zijn in staat te stellen er alsnog bij te zijn. Gelukkig kan Ricciotti’s Gouden Jubileumtour tussen 11 en 21 augustus wel doorgaan en we hopen van harte jullie bij een van onze optredens te zien!

Graag organiseren we de reünie samen met jullie op een later moment in het seizoen. De reünie zal onder voorbehoud van de ontwikkelingen met corona plaatsvinden rond februari 2022 in combinatie met de lancering van het nieuwe jubileumalbum. De datum en locatie maken we dit najaar bekend gemaakt. Ken je oud-leden die erbij moeten zijn? Spread the word!

Ben je oud-Ricciottiaan en wil je je alsnog aanmelden voor het winterse jubileumevent? Mail naar alumni-cheffie Julia Koenen via julia@ricciotti.nl. Indien je je al aangemeld had voor het jubileumevent hoef je dat niet opnieuw te doen.

We hopen jullie snel in goede gezondheid te zien, stay safe!

Ricciotti celebrates Golden Anniversary with videorelease and summertour!

The Ricciotti orchestra celebrates it's 51-years anniversary this summer, hurray! The golden anniversary in 2020 will be celebrated – according to Ricciotti-tradition – a year later with the release of the brandnew video ‘Mensch, durf te leven!’ and a festive summertour.

Video Mensch, durf te leven
To kick off the anniversary we recorded a new video Mensch, durf te leven with singer Henk Kraaijeveld in a typical Ricciotti-arrangement. The new videoclip shows archive photos of 51 years Ricciotti history. “A present for all our fans who had to miss the Ricciotti for such a long time during covid time and a nice start for our Golden Anniversarytour”, explains Hannah Soepenberg. “We thought this is a fitting video now after life in the Netherlands is getting more freedom after the lockdown. Also the lyrics are truely Ricciotti style.”

Ricciotti’s Golden Anniversarytour
Between 11 and 21 August the Ricciotti will tour the whole of the Netherlands with their Golden Anniversarytour. Violin player and composer and old Ricciotti's concertmaster Tim Kliphuis will join them to celebrate this special occassion. Festive music and compositions that were written especially for the Ricciotti by Willem Breuker, Jurriaan Andriessen and Chiel Meijering in the past will be perfomed. Also new work from Tim Kliphuis, Leonard Evers and Micha Hamel. The first locations are announced and tickets can be reserved. More information see here.

Collectief PARRA.DICE komt met eerste release 'Au Revoir Ooievaar'

Dat de ambitie van onze leden niet ophoudt bij de grenzen van het Ricciotti ensemble, bewijzen Agata Kruszweska, Mathilde van der Meij, Nina Zuure en Julia Koenen.

In de zomer van 2020 kwam een aantal ricciottianen bij elkaar om samen muziek te maken op een grote boerderij in het oosten van het land. Het was er een waar paradijs, en PARRA.DICE was geboren. Het negenkoppig collectief bestaat uit een voltallige ritmesectie, blazers en elektrische viool. De musici hebben achtergronden in klassieke- en jazz conservatoriumopleidingen, aangevuld met eigen opgedane kennis over wereldwijde muziektradities. We spraken met Julia Koenen, trompettist en aanjager van het collectief.

“Het collectief is ontstaan door een gedeelde visie van de leden. Op hoofdlijnen is dit de visie van het Ricciotti, aangevuld met multidisciplinair werken. Ik vond het belangrijk dat de andere leden in het collectief een bepaald DNA hebben; met open oren naar anderen kunnen luisteren, en open staan voor nieuwe dingen. En ik wist meteen dat ik deze eigenschappen kon vinden binnen het Ricciotti. Zo haakten Agata, Mathilde en Nina aan. En om de bezetting compleet te maken kwamen daar ook Julia Kooreman (de zus van Ricciotti-violiste Iris), Sophie Anglionin, Nelleke Grimberg, Noah Stakenborg en Sofie Jansen bij.” De muzikale stijl kenmerkt zich door een mix van Arabische klanken, Cubaanse percussie, Ethiopische modi en opzwepende bembé.

De kracht van het collectief ligt dan ook in de diversiteit. Vanuit verschillende muziekachtergronden focussen de leden zich op wat hen bindt en blijven ze niet hangen in één genre. En zelfs niet binnen een professie, want ze hebben inmiddels samenwerkingen lopen met verschillende kunstenaars. Zo maakten kunstenaars aan de HKU het logo en de presskit, en willen ze graag samenwerken met andere componisten en kunstenaars. Ook genderdiversiteit is enorm belangrijk binnen het collectief.

Maar het is niet gemakkelijk voor een jong collectief in deze tijden. Ze maken gebruik van alle hulp die hen geboden wordt, zoals expertise op het gebied van marketing door het Ricciotti ensemble. “Daar hebben we echt veel aan gehad, want het is toch een vak apart. Het is fijn dat we bij het Ricciotti kunnen aankloppen als we praktische vragen hebben of iemand zoeken die met ons meedenkt in onze profilering. Daarnaast zijn we van plan gebruik te gaan maken van projectsubsidies, maar tot nu toe betalen we iedereen gewoon uit eigen zak. We vinden het belangrijk om onze samenwerkingen volgens de fair practice te betalen, omdat we dat op een later moment zelf ook zouden wensen.”

De grootste uitdaging voor de groep ligt nu bij het feit dat ze niet voor publiek kunnen optreden. En daarom besloten ze een online release te organiseren van hun allereerste compositie: Au Revoir Ooievaar. “De inspiratie voor dit stuk ontstond ook op die paradijselijke boerderij in het oosten. Toen we ’s ochtends onze allereerste repetitiedag startte liepen er ooievaars door het grote veld naast de boerderij. Een prachtig gezicht!”

Donderdag 4 maart om 12:00 uur werd ‘Au Revoir Ooievaar’ gelanceerd via youtube. In de maand Maart wordt er iedere week een nieuwe release uitgebracht.

Au Revoir Ooievaar
Ricciotti ensemble en Ellen ten Damme steken een hart onder de riem met speciale corona-video

Het is inmiddels alweer 5 maanden geleden dat we voor u konden spelen tijdens onze Ricciotti niet normaal! tournee. Het culturele leven staat nu al lange tijd op pauze, en we missen u enorm.

Daarom doken we (corona-proof) de studio in met @Ellen ten Damme, om u een hart onder de riem te steken in deze lastige tijden. Volledig op z’n Ricciotti’s brengen wij 'La Vie en Pause' in stijl naar uw beeldscherm.

Houd vol, en kijk naar elkaar om in deze moeilijke tijd.

Ricciotti ensemble featuring Ellen ten Damme presenteren... La vie en pause!
Jong en eigenzinnig ensemble ZOEF

Dat de muzikale ontwikkeling van onze leden niet stopt op de grenzen van het Ricciotti bewijst het ensemble ZOEF. Een creatief en eigenzinnig ensemble ontstaan als vanuit de mindset van het Ricciotti. We spraken Maud Busschers: hoboïste, filosofe en spin-in-het-web bij het jonge ensemble.

“Het collectief is ontstaan vanuit de mindset van het Ricciotti. We hebben ervaren hoe het is om voor allerlei doelgroepen te spelen, en samen met Stijn, Nina, Georgios, Liutauras, Orrin en Janneke hebben we een eigen visie voor ZOEF ontwikkeld: een muzikale ervaring creëren voor en met gebruik van de context van het publiek.”

Deze visie passen zij voor ieder optreden op maat toe. Omdat de leden naast musicus ook specialist zijn in andere vakgebieden, wil het jonge ensemble zich onderscheiden met hun multidisciplinaire aanpak. “We zetten de pedagogiek van Nina bijvoorbeeld in om een programma voor scholen samen te stellen, en Janneke (antropologe in spé) weet vanuit haar achtergrond hoe we het beste voor de dag kunnen komen bij culturele organisaties. Het toepassen van onze kennis geeft nét een extra dimensie, maar de muziek blijft altijd voorop staan.”

Het ensemble ontstond in september 2019 en was hard aan de weg aan het timmeren toen de restricties en maatregelen rondom Corona om de hoek kwamen kijken. “We hadden al veel optredens staan die uiteindelijk allemaal werden geannuleerd of doorgeschoven. Gelukkig hebben we in de afgelopen weken weer wat mooie projecten mogen doen, zoals op een school en bij een uitvaart, of bijvoorbeeld gisteren bij Internationaal Theater Amsterdam (ITA). Vanaf maart 2021 is onze agenda alweer gevuld, maar we merken dat veel organisaties het nu in de winter nog niet aandurven. Dat is ontzettend jammer, want juist in deze hectische tijden kan muziek zoveel goeds brengen.” Het jonge ensemble steekt daarom veel tijd in een persoonlijke benadering: “Vooral op scholen zijn er nog veel mogelijkheden en kansen om mooie programma’s te brengen. We zijn dan met name geïnteresseerd in het speciaal onderwijs omdat we dat maatschappelijke karakter zo belangrijk vinden.”

De grootste uitdaging voor het collectief ligt daarom ook bij het vinden van speelplekken en de doorontwikkeling van het ensemble. “We hebben vanuit het Ricciotti ondersteuning gehad bij de fondsenwerving, waardoor we verschillende fondsen hebben aangeschreven om onze ontwikkeling te kunnen ondersteunen. Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft ons al een fijne bijdrage toegewezen, en we zijn nog in afwachting van twee andere fondsen. We staan nu dus te popelen om maatschappelijke impact te maken met onze muziek.”

Voor meer informatie over het ensemble: www.ensemblezoef.nl

Finalisten Ricciotti's Compositiewedstrijd 2020
Wout Nooitgedagt

Afgelopen zondag 23 augustus was het dan zover: de finale van Ricciotti's Compositiewedstrijd 2020. Dit jaar hebben maar liefst 30 componisten een stuk ingediend. Aan de jury de taak om al deze composities te beoordelen op de inhoud van de compositie, maar vooral op de mate waarin het ruimtelijk plan complementair aan de compositie was. De drie finalisten van Ricciotti's Compositiewedstrijd zijn:

  • Niels Hak met 'Vijftien Decimeter Supermarktmuziek'
  • Maarten Bauer met 'Reconnecting'
  • Martin Valcke met 'The Girl from Sarajevo'

Onder de 30 inzendingen bevonden zich o.a. 11 beroepscomponisten, 5 hobbyisten, 4 beroepsmusici en 5 conservatoriumstudenten. De twee jongste deelnemers zijn 13 en 15 jaar, de oudste inzender is 73 jaar. Onder de inzenders bevinden zich o.a. 2 belgen, 2 britten, 1 braziliaan en 2 duitsers.

Tijdens Ricciotti's Compositiewedstrijd op zondag 23 augustus in Openluchttheater Hertme maakte Leonard van Goudoever de uitslag van het juryrapport bekend. De eerste prijs ging naar Niels Hak met 'Vijftien Decimeter Supermarktmuziek'. De tweede prijs werd toebedeeld aan 'Reconnecting' van Maarten Bauer en de derde prijs ging naar Martin Valcke met 'The Girl from Sarajevo'. Het aanwezige publiek en kijkers van de livestream konden hun stem uitbrengen voor de publieksprijs, met 50% van de stemmen kozen zij voor Martin Valcke met 'The Girl from Sarajevo'.

Ricciottiando en Cuba - the movie
Ricciottiando en Cuba - the movie

The Ricciotti ensemble on tour in Cuba

In the fall of 2018, the Ricciotti ensemble was the first Dutch orchestra to tour Cuba to play 25 performances according to the motto: "live symphonic music, everywhere and for everyone".

Cameraman / editor Peter Bouwmans and TV maker Bas Westerweel beautifully portrayed the Cuban summer tour in the Netherlands and the autumn tour in Cuba.

During the 7 days in Cuba, the orchestra, led by Leonard Evers, gave 25 performances in the streets of Havana, Artemisa and Matanzas. Because the Ricciotti ensemble is an orchestra with a social mission, we not only performed in the streets and in the parks, but we also played a lot in schools, in social institutions, hospitals and cultural organizations. It was a very special adventure, full of wonderful musical encounters and cultural exchanges.

Special guest Ramón Valle
Special guest on this tour was the Cuba-born jazz pianist Ramón Valle, who currently lives in the Netherlands. The Ricciotti performed many of his own compositions, including Ricciottón, Johanna, Levitando and Cinco Hermanas.
More info about this tour on: https://www.ricciotti.nl/tournees/cubatour-ricciottiando-en-cuba

Ricciottiando and Cuba
Commissioned by Stichting Ricciotti ensemble
In collaboration with Knyfe Ealdormann
Camera and editing: Peter Bouwmans
Concept and story:
Bas Westerweel, Peter Bouwmans, Leonard Evers, Alexander Buskermolen

Thanks to all orchestra members:
Cátia Domingos, Floortje de la Fosse, Maud Busschers, Anse Kuyl, Dorus van den Boomen, Michelle van der Wal, Sander Borst, Pedro Goncalves, Adrián Vilaboa Martinez, Raf Cornelis, Jochem van Hoogdalem, Lindy Karreman, Abriel Feirrera, Julia Koenen, Hugo Santos, Agata Kruszewska, Reinaldo Ponce Alvarez, Stijn Brinkman, Mart Koek, Maxje de Wit, Nina Zuure, Leonoor van de Merwe, Saskia Peters, Sofie van der Pol, Linde van de Ven, Seringe Huisman, Chantal van den Engel, Cuun Koek, Douwe Nauta, Lotte Post, Rosa Verkerke, Annemarie Hensens, Hugo Bouma, Annelies Rijk, Hester Kronenberg, Marcos del Risco Pupo, Jan van der Plas, Dieuwke Smit Sibinga, Eva Schierbeek, Fransien Woltjer, Orrin van Leeuwen, Benjamin de Boer and Elroy Snoeren.
And tour managers: Rosa de Bruin and Mariana Hutchinson.

Tour Blog

To read more about previous tours

click here