Search

News

News
Collectief PARRA.DICE komt met eerste release 'Au Revoir Ooievaar'

Dat de ambitie van onze leden niet ophoudt bij de grenzen van het Ricciotti ensemble, bewijzen Agata Kruszweska, Mathilde van der Meij, Nina Zuure en Julia Koenen.

In de zomer van 2020 kwam een aantal ricciottianen bij elkaar om samen muziek te maken op een grote boerderij in het oosten van het land. Het was er een waar paradijs, en PARRA.DICE was geboren. Het negenkoppig collectief bestaat uit een voltallige ritmesectie, blazers en elektrische viool. De musici hebben achtergronden in klassieke- en jazz conservatoriumopleidingen, aangevuld met eigen opgedane kennis over wereldwijde muziektradities. We spraken met Julia Koenen, trompettist en aanjager van het collectief.

“Het collectief is ontstaan door een gedeelde visie van de leden. Op hoofdlijnen is dit de visie van het Ricciotti, aangevuld met multidisciplinair werken. Ik vond het belangrijk dat de andere leden in het collectief een bepaald DNA hebben; met open oren naar anderen kunnen luisteren, en open staan voor nieuwe dingen. En ik wist meteen dat ik deze eigenschappen kon vinden binnen het Ricciotti. Zo haakten Agata, Mathilde en Nina aan. En om de bezetting compleet te maken kwamen daar ook Julia Kooreman (de zus van Ricciotti-violiste Iris), Sophie Anglionin, Nelleke Grimberg, Noah Stakenborg en Sofie Jansen bij.” De muzikale stijl kenmerkt zich door een mix van Arabische klanken, Cubaanse percussie, Ethiopische modi en opzwepende bembé.

De kracht van het collectief ligt dan ook in de diversiteit. Vanuit verschillende muziekachtergronden focussen de leden zich op wat hen bindt en blijven ze niet hangen in één genre. En zelfs niet binnen een professie, want ze hebben inmiddels samenwerkingen lopen met verschillende kunstenaars. Zo maakten kunstenaars aan de HKU het logo en de presskit, en willen ze graag samenwerken met andere componisten en kunstenaars. Ook genderdiversiteit is enorm belangrijk binnen het collectief.

Maar het is niet gemakkelijk voor een jong collectief in deze tijden. Ze maken gebruik van alle hulp die hen geboden wordt, zoals expertise op het gebied van marketing door het Ricciotti ensemble. “Daar hebben we echt veel aan gehad, want het is toch een vak apart. Het is fijn dat we bij het Ricciotti kunnen aankloppen als we praktische vragen hebben of iemand zoeken die met ons meedenkt in onze profilering. Daarnaast zijn we van plan gebruik te gaan maken van projectsubsidies, maar tot nu toe betalen we iedereen gewoon uit eigen zak. We vinden het belangrijk om onze samenwerkingen volgens de fair practice te betalen, omdat we dat op een later moment zelf ook zouden wensen.”

De grootste uitdaging voor de groep ligt nu bij het feit dat ze niet voor publiek kunnen optreden. En daarom besloten ze een online release te organiseren van hun allereerste compositie: Au Revoir Ooievaar. “De inspiratie voor dit stuk ontstond ook op die paradijselijke boerderij in het oosten. Toen we ’s ochtends onze allereerste repetitiedag startte liepen er ooievaars door het grote veld naast de boerderij. Een prachtig gezicht!”

Donderdag 4 maart om 12:00 uur werd ‘Au Revoir Ooievaar’ gelanceerd via youtube. In de maand Maart wordt er iedere week een nieuwe release uitgebracht.

Au Revoir Ooievaar
Tour Blog

To read more about previous tours

click here