Zoek

Nieuws

Nieuws
Tour Andaluz: een geslaagde najaarstour!

Tour Andaluz! We blikken terug op een geslaagde najaarstour met solist Karin Strobos: negen dagen lang live symfonische muziek spelen juist voor diegenen die het niet vaak of nooit horen en als verrassing op ongewone plekken. We gaven 11 optredens in Nederland, 1 in de lucht en 27 optredens in Zuid-Spanje. Onze tourbus reed door het prachtige landschap van Andalusië en we stapten in en uit om optredens te geven in Torremolinos, Málaga, Almería, Jérez del Marquesado, Granada, Baza, Orce en Huéscar. Muziek van o.a. Manuel de Falla, Rossini, Bizet, Boccherini, maar ook Califato 3/4, Chick Corea en een nieuw stuk van Diego Soifer speciaal voor ons geschreven... Samen met de sprankelende mezzosopraan Karin Strobos traden we op naar hartelust in de Spaanse zon, onder de sterrenhemel, maar vooral in verbinding met het publiek. Samen met het publiek in Nederland en Spanje hebben we een onvergetelijke TOUR ANDALUZ kunnen maken en daar zijn we jullie zeer dankbaar voor. Muchas gracias!!

Onze tourmanager in Spanje, Maarten Vermeulen, (op de fotoliggend vooraan) schreef een stukje over zijn Tour Andaluz ervaring. Lees het hieronder.

IN DEN BEGINNE

God schiep hemel en aarde in zeven dagen, er waren zeven dwergen, zeelieden bevaren de zeven zeeën, het Ricciotti ensemble was zeven dagen in Andalusië en trad zevenentwintig keer op. Het leven van honderden mensen is in die zeven dagen een stukje opgeschoven. Mensen wiens leven zich voortsleurt, waarin verandering moeilijk of haast onmogelijk lijkt, achtergelaten dromen of haast vergeten verlangens, waar achterdocht noodgedwongen een levenshouding is geworden, die mensen kregen bij de Tour Andaluz een duwtje; een zigzag in de onafwendbare rechte lijn van hun leven. Een duw, die ze even deed beseffen dat het ook allemaal anders kan.

Ik stond in Níjar in een krottenwoning op een gammele trap, de ijzeren leuning wiebelde gevaarlijk heen en weer, ik hield een bouwlamp in de hand om het orkest tijdens dit nachtelijke optreden van licht te voorzien. Naast mij stond een Senegalese jongen die ik vier maanden eerder had ontmoet, hij richtte zijn telefoon op het orkest en was met een Lifestream verbonden met zijn familie inSenegal; 45 minuten heeft hij staan filmen, alleen onderbroken om snel een externe batterij aan te sluiten. “Mama, er staan hier 50 muzikanten in mijn huis te spelen, voor ons”. Hij had er vier maanden geleden geen woord van geloofd toen ik hem vertelde dat er een symfonieorkest zou komen spelen, zelfs niet toen ik hem een video had laten zien en er posters werden opgehangen.

“Wat zijn dit voor mensen?”, is mij in die zeven dagen vaak gevraagd. Wat gebeurt hier… als 43 enthousiastelingen met ongebreidelde jeugdige energie alles geven wat in hun zit? Met daar voor een dirigent die iedere noot serieus neemt en onoplettendheid verafschuwt. Het zijn mensen die kunst serieus nemen! Een optreden van het Ricciotti is alsof je de oerkracht van waaruit kunst ooit ontstaan is kan aanraken. De menselijke noodzaak tot scheppen is voelbaar bij iedere muzikale zin die het Ricciotti speelt. Bij ieder optreden wordt je indringend duidelijk gemaakt dat dit een eerste levensbehoefte is, onafwendbaar, onvermijdelijk en absoluut noodzakelijk. Dezelfde kracht die de grotbewoner in Altamira er toe bracht met kleurstof op de muur te schilderen, diezelfde kracht spat van dit ensemble. Juist omdat ze níét in een museum staan, níét in een concertzaal maar op blote voeten en kleurrijke sokken op verschroeide aarde, wankele stoeptegels, glad marmer of grind, de noodzaak van kunst wordt je hardhandig door de strot geduwd.

De laatste nacht van de Tour Andaluz sliep het Ricciotti in Orce, land waar de eerste menselijke inwoners van Europa zich vestigden, waar Adam en Eva naar de sterren keken en waar het Ricciotti ons zeven dagen in de zevende hemel bracht.

Maarten Johan Vermeulen

Het tourneeblog geschreven door orkestleden kun je hieronder lezen. En nagenieten met de foto's van Wout Nooitgedagt kan hier.

Tournee Blog

Wil je meer lezen over onze vorige tournees

klik dan hier