Zoek

Organisatie

Het Orkest

Het Ricciotti ensemble bestaat uit 42 jonge enthousiaste musici en speelt overal en voor iedereen symfonische muziek. Sinds de oprichting in 1970 speelt het Ricciotti voor mensen die om welke reden dan ook niet of nauwelijks met live symfonische muziek in aanraking komen.

WildOp! op het Museumplein tijdens de Scottish Fling tournee, 21 juli 2017.

© Jan Willem Steenmeijer

Ricciotti ziet muziek als een middel om mensen gelukkig te maken en nader tot elkaar te brengen. Zoals ieder mens een gelijk recht heeft op geluk, heeft ieder mens een gelijk recht op muziek. Symfonische muziek heeft nochtans een vast omkaderd domein: het is voorbehouden aan een beperkte groep mensen op een beperkte hoeveelheid locaties. Ricciotti zet zich ervoor in om dat kader te doorbreken: symfonische muziek moet overal kunnen klinken en ieder mens moet ermee in aanraking kunnen komen.

“Abraço Brazil” Tour, 2016

© Wout Nooitgedagt

Niet alleen op gebied van locatie en publiek wijkt Ricciotti’s concertpraktijk af van de norm: ook op het artistieke vlak pakt het de zaken anders aan. Muziek laat zich bij Ricciotti niet beschrijven in een eenzijdige beweging van een podium naar een zaal. Het orkest streeft naar een directe interactie met het publiek. Interactie vormt een voorwaarde om een complete muzikale ervaring tot uiting te brengen en bestaat bij de gratie van twee elementen: het publiek moet zich comfortabel voelen en zich ervoor open kunnen stellen; de muzikant moet zich vrij voelen in zijn presentatie. Pas wanneer er aan die twee elementen is voldaan, beschouwt het Ricciotti een optreden als geslaagd.

Sint Jansplein, Antwerpen, 2009

© Noortje Schmit

De artistieke en organisatorische flexibiliteit van Ricciotti maakt het orkest uniek. Ricciotti heeft geen podium nodig: een vrije ruimte van zes bij acht meter is voldoende. Daardoor kan praktisch overal en voor iedereen gespeeld worden. De orkestleden zijn binnen twee minuten speelklaar (van bus tot optreedlocatie). Dankzij die snelheid kunnen er per dag meerdere concerten gegeven worden. Ricciotti bereikt zijn publiek in de natuurlijke omgeving: daar waar men woont, werkt of recreëert. Geen van de toehoorders hoeft te betalen om een concert van Ricciotti bij te kunnen wonen.

Ricciotti o.l.v. Prinses Máxima, Stadhuis van Rotterdam, 2012

© Noortje Schmit

HOE HET BEGON

In 1970 werkte Jur Naessens, de oprichter en aanstichter van het Ricciotti ensemble, bij de Stichting Jeugd en Muziek Nederland. Daan Padmos, manager van diverse popgroepen, belde hem op een namiddag in september op. ‘Ik zoek een klassiek jeugdorkest voor een popfestival in een circustent in een weiland in Uithoorn, voor ongeveer een kwartier muziek,’ luidde zijn vraag.

Na diverse opties te zijn afgegaan, bleek dat 12 strijkers van het Hilversums Jeugdorkest bij elkaar konden komen. De concertmeester van dit orkest was de toen 14-jarige Jan Erik van Regteren Altena. Samen met zijn twee jaar jongere broer Eduard (cello), Maurits Wijzenbeek (altviool), en Lucas Jansen (viool) vormde hij de harde kern van de ad hoc formatie. Uit de bibliotheek van de familie Regteren Altena werd het tweede concertina van Carlo Ricciotti geplukt.

Tussen het publiek in het gras
Na twee zaterdagen repeteren vertrok het gezelschap van 12- tot 14-jarigen gereden door Jur Naessens in een Transitbusje naar Uithoorn. Er bleken geen stoelen voor de strijkers te zijn, dus het gezelschap stond. Het podium lag nog vol snoeren en boxen van de popgroep die daarvoor had gespeeld, dus de strijkers stelden zich op voor het podium, tussen het publiek dat in het gras was gaan zitten. Het optreden was een doorslaand succes.

Enthousiaste menigte op station Haarlem
Na afloop betreurden de muzikanten dat het optreden maar zo kort was geweest, zeker gezien de repetitietijd die er van tevoren was ingestoken. De bus reed dus door richting het station van Haarlem. Na wat geharrewar met beambten konden ze spelen. De reizigers op het station bleken enthousiast en binnen de kortste keren had zich een flinke menigte verzameld.

Bejaardentehuis vond het spannend
De muzikanten waren door het dolle heen en wilden nog een keer spelen. De volgende optie: een bejaardentehuis. Verscheiden tehuizen hadden geen zin, maar het achtste bejaardentehuis, voor demente bejaarden, vond het wel spannend. Het gezelschap gaf zijn derde optreden van de dag.
De muzikanten vonden deze manier van muziek maken het einde. De meesten van hen waren opgegroeid met klassieke muziek en het merendeel van hun ouders was musicus. Ze waren wel bekend met het ‘normale’ concert, ze waren lid van een ‘normaal’ jeugdorkest. Maar wat ze die dag hadden beleefd, was zo anders dat ze doorwilden met deze manier van muziek maken.
In retrospectief was dit het eerste optreden van wat later het Ricciotti ensemble zou worden. De kernwaarden van het Ricciotti ensemble waren bij deze optredens meteen duidelijk: goede muziek, laagdrempelig, op elke plek en voor iedereen.

What’s in a name
De naam Ricciotti ontleende het ensemble aan de componist van het eerste stuk op de lessenaar, namelijk een van de Concerti Armonici van Carlo Ricciotti. In 1980 is na grondig musicologisch onderzoek vastgesteld dat dit werk eigenlijk geschreven is door graaf Unico Wilhelm van Wassenaer, die woonachtig was in Kasteel Twickel. Tegenwoordig is Kasteel Twickel een van de vaste concertlocaties tijdens de zomertournees van het Ricciotti.

Staf
Hannah Soepenberg
Zakelijk leider

Hannah Soepenberg (1985) is sinds september 2019 zakelijk leider van het Ricciotti ensemble. Ze deed bij het Nationaal Jeugdorkest werkervaring op in o.a. het produceren van orkestprojecten, festivals en muziektheater en bij Kameroperahuis in het zakelijk leiderschap, fondsenwerving en de begeleiding van jonge makers. Ze heeft een studieachtergrond in diversiteitsmanagement. Tijdens haar studie had ze een bijbaan in de gehandicaptenzorg en speelde zij altviool in het VU-Orkest. Bij het Ricciotti ensemble combineert zij haar passie voor muziek en de samenleving. Haar missie is de toegankelijkheid van de sector te vergroten.

In haar vrije tijd is Hannah terug te vinden op de tango-dansvloer of op de rug van een paard.


Je kunt Hannah bereiken via hannah@ricciotti.nl

Coen Stuit
Artistiek leider en Dirigent

Coen Stuit (1981) is sinds december 2018 de artistiek leider en dirigent van het Ricciotti. Naast zijn werk voor en met ons orkest is hij dirigent van diverse symfonieorkesten waaronder het Viotta Jeugdorkest en enkele amateurorkesten in Noord-Holland. Met een achtergrond als klarinettist in de grote beroepsorkesten van Nederland kent Coen de symfonische wereld als geen ander. Daarnaast is hij een wandelende encyclopedie op het gebied van muziek en literatuur. Best handig als je 500 jaar aan muziekgeschiedenis wilt programmeren bij het Ricciotti!

In zijn vrije tijd - schaars met 7 orkesten per week - verbouwt Coen zijn huis, gaat hij naar de sportschool en verslindt hij 2 boeken per week.
Je kunt Coen bereiken via coen@ricciotti.nl

Geert Rubingh
Medewerker artistieke zaken

Geert Rubingh (1977) houdt zich bij het Ricciotti al vele jaren bezig met zaken rondom repertoire, partituren, de ensemble commissie, uitvoeringsrechten, arrangementen (arrangeert ook zelf) en de logistiek rondom een tournee. Geert kent iedereen en iedereen kent Geert. Is er dus snel iets nodig dan weet Geert het wel te regelen!

Je kunt Geert bereiken via geert@ricciotti.nl

Catherine Cameron
Medewerker Marketing en Communicatie

Catherine Cameron (1984) houdt zich bezig met alle marketing en communicatiezaken rondom het Ricciotti: promotieplannen maken, het up-to-date houden van de website en alle social media kanalen en het verspreiden van posters en flyers etc. Ze studeerde Muziekwetenschap in Utrecht en speelde viool in het USConcert en Pulcinella Orkest. Ze heeft jarenlange ervaring als muziekpromotor bij o.a. platenmaatschappij Universal Music en Aslan Muziekcentrum. Ook is ze iedere week te vinden in de boksschool om yogales te geven. 

In haar vrije tijd zit Catherine met vrienden op een bootje of staat ze op de yogamat.

Je kunt Catherine bereiken via communicatie@ricciotti.nl

Naomi van Hak
Tourneemanager

Naomi van Hak (1984) is als tourneemanager verantwoordelijk voor alle organisatorische en productionele zaken rondom een tournee en reist altijd met het orkest mee. Ze studeerde Kunst & Economie in Utrecht, werkte vervolgens vele jaren als o.a. tour- en productiemanager voor meerdere bands en festivals.

Naast werken houdt Naomi van heel veel sporten: hardlopen (met haar hond Atlas), dansen, fietsen en met een rugzak op door de bergen wandelen.

Je kunt Naomi bereiken via: tourneemanager@ricciotti.nl

Julia Koenen
Productie en diversiteit

Julia Koenen (1997) is sinds februari 2021 actief als Productie & Diversiteit stagiaire voor het Ricciotti Ensemble.
Sinds voorjaar 2017 is ze betrokken bij het Ricciotti als trompettiste, waarnaast ze ook blazersmanager is en lid van de Ensemble Commissie. Ze begon op het Conservatorium van Maastricht waar ze zowel klassiek als jazz trompet studeerde, nu is ze bezig met haar volgende bachelor Muziekmanagement. Deze hele muzikale omzwerving vormt de uiteindelijke basis voor haar eigen collectief PARRA.DICE: een collectief, waarin verschillende musici, kunstenaars, muziekstijlen en -achtergronden bijeen worden gebracht.

Tijdens haar stage bij het Ricciotti kan ze haar interesses voor productie en diversiteit uitoefenen in de beroepspraktijk.

Je kunt Julia bereiken via julia@ricciotti.nl

Bestuur
Bas
de Wilde
voorzitter

Onderzoeker en docent bij De strafzaak en rechter-plaatsvervanger in de Rechtbank Noord-Holland

Relevante nevenfuncties: lid van de raad van toezicht van de Stichting What About Now en lid van de Examencommissie van de Nederlandse Orde van advocaten


Aangesteld per 13-9-2018, 2e termijn en herkiesbaar per 13-9-2022

Chris
van de Ven
penningmeester

Hoofd Financiën en Productie bij de Nederlandse Bachvereniging


Aangesteld per 13-09-2021, 1e termijn, herkiesbaar per 13-09-2023.

Geert
Boogaard
algemeen lid / secretaris a.i.

Oprichter/ senior adviseur Blueyard


Aangesteld per 1-6-2021, 1e termijn, herkiesbaar per 1-6-2023

Vrijwilligers
  We worden bij de voorbereiding van een tournee of bijzondere evenementen, zoals bijvoorbeeld ons jublileum, geholpen door een aantal enthousiaste vrijwilligers. Wanneer er ruimte is voor nieuwe vrijwilligers, maken we het via de website kenbaar! Voor het jubileum zijn de vaste vrijwilligers Frans Boom en Babette Greiner werkzaam als fotospeurders voor het Ricciotti jubileum fotoarchief.
  Fondsen en Sponsoren

  Het Ricciotti wordt structureel gesubsidieerd door het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Samen is dit goed voor iets minder dan de helft van onze inkomsten. De rest proberen we overal vandaan te halen: we gaan met de pet rond, vragen projectsubsidies aan en de leden betalen zelfs een eigen bijdrage om mee te mogen op tournee. Verder organiseren we veel met gesloten beurzen: in ruil voor een optreden vragen we bijvoorbeeld om een plek om te overnachten, te repeteren of om een maaltijd. Deze wederkerigheid is noodzakelijk én leuk: samen creëren we een mooie win-win situatie.

  Sponsoren
  Fonds voor CultuurparticipatieAmsterdams Fonds voor de KunstStichting NormaJanivo StichtingStichting DioraphteAcer Benelux B.V.VSB fondsPrins Bernhard CultuurfondsTriodos FoundationK.F. Hein fondsHofstee StichtingGolden Life FoundationDutchCultureGemeente AmsterdamFonds Podiumkunsten
  Onze tournees en andere activiteiten zijn daarnaast in belangrijke mate mogelijk gemaakt door giften van meer dan 1.000 particuliere donateurs:

  Onze Groupies, Mecenassen en Vrienden

  Het Ricciotti heeft al zijn concerten altijd gratis aan kunnen bieden en wil dat ook in de (nabije) toekomst graag zo houden. Alleen zo kan daadwerkelijk iedereen van het orkest genieten. Als particulier kunt u het Ricciotti ondersteunen door structureel of eenmalig donateur te worden: lees meer op de pagina Steun ons. Wil uw bedrijf het Ricciotti financieel ondersteunen, mail dan naar de zakelijk leider van het Ricciotti voor meer informatie.

  Governance
   Het bestuur van de Stichting Ricciotti ensemble toetst jaarlijks of de organisatie voldoet aan de meest recente versie van de Governance Code Cultuur (GCC). Op alle negen punten van de GCC heeft het bestuur antwoorden en - waar nodig - toelichtingen geformuleerd. In de bestuursverslagen wordt gedetailleerd beschreven hoe de Stichting inhoud geeft aan de code. Het meest recente bestuursverslag is op deze website te downloaden. Stichting Ricciotti ensemble, februari 2018
   Colofon
   Ontwerp

   Hugo Herrera Tobón & Céline Wouters

   Techniek

   Bram van den Berg

   Redactie & Samenstelling

   Rosa de Bruin
   Alexander Buskermolen
   Marissa Jalink

   Disclaimer
   Het Ricciotti ensemble heeft getracht aan alle auteursrechtelijke verplichtingen te voldoen. Voor zover iemand echter meent alsnog rechthebbende te zijn, kan deze zich tot de directie van het Ricciotti ensemble wenden.

   Privacyverklaring

   Download

   Copyright Ricciotti ensemble © 2021
   Magazine
   Lees hier het Ricciotti jubileummagazine van 2021
   Lees hier het Ricciotti magazine van 2020
   Downloads en publiciteit
   Logo

   Logo Ricciotti ensemble

   Publiciteitsmateriaal

   Onderstaande foto's zijn te downloaden voor publicitair gebruik. Het betreft archieffoto's en het nieuwe jubileumbeeld. Graag creditvermelding zoals in bestandsnaam waarvoor dank. Voor aanvullende informatie kunt u contact met ons opnemen via info@ricciotti.nl.

   Jaarverslag

   Hier kunt u de jaarverslagen van de afgelopen jaren downloaden zoals die aan het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Amsterdams Fonds voor de Kunst worden gestuurd.

   In de media

   Lees hier het artikel in het NRC over het Ricciotti ensemble tijdens de Ricciottiando en Cuba tournee

   ANBI - standaarddocument fondsenwervende organisaties