Het Ricciotti ensemble bestaat uit 42 jonge enthousiaste musici en speelt overal en voor iedereen symfonische muziek. Sinds de oprichting in 1970 speelt het Ricciotti voor mensen die om welke reden dan ook niet of nauwelijks met live symfonische muziek in aanraking komen.
WildOp! op het Museumplein tijdens de Scottish Fling tournee, 21 juli 2017.
© Jan Willem SteenmeijerRicciotti ziet muziek als een middel om mensen gelukkig te maken en nader tot elkaar te brengen. Zoals ieder mens een gelijk recht heeft op geluk, heeft ieder mens een gelijk recht op muziek. Symfonische muziek heeft nochtans een vast omkaderd domein: het is voorbehouden aan een beperkte groep mensen op een beperkte hoeveelheid locaties. Ricciotti zet zich ervoor in om dat kader te doorbreken: symfonische muziek moet overal kunnen klinken en ieder mens moet ermee in aanraking kunnen komen.
“Abraço Brazil” Tour, 2016
© Wout NooitgedagtNiet alleen op gebied van locatie en publiek wijkt Ricciotti’s concertpraktijk af van de norm: ook op het artistieke vlak pakt het de zaken anders aan. Muziek laat zich bij Ricciotti niet beschrijven in een eenzijdige beweging van een podium naar een zaal. Het orkest streeft naar een directe interactie met het publiek. Interactie vormt een voorwaarde om een complete muzikale ervaring tot uiting te brengen en bestaat bij de gratie van twee elementen: het publiek moet zich comfortabel voelen en zich ervoor open kunnen stellen; de muzikant moet zich vrij voelen in zijn presentatie. Pas wanneer er aan die twee elementen is voldaan, beschouwt het Ricciotti een optreden als geslaagd.
Sint Jansplein, Antwerpen, 2009
© Noortje SchmitDe artistieke en organisatorische flexibiliteit van Ricciotti maakt het orkest uniek. Ricciotti heeft geen podium nodig: een vrije ruimte van zes bij acht meter is voldoende. Daardoor kan praktisch overal en voor iedereen gespeeld worden. De orkestleden zijn binnen twee minuten speelklaar (van bus tot optreedlocatie). Dankzij die snelheid kunnen er per dag meerdere concerten gegeven worden. Ricciotti bereikt zijn publiek in de natuurlijke omgeving: daar waar men woont, werkt of recreëert. Geen van de toehoorders hoeft te betalen om een concert van Ricciotti bij te kunnen wonen.
Ricciotti o.l.v. Prinses Máxima, Stadhuis van Rotterdam, 2012
© Noortje SchmitHOE HET BEGON
In 1970 werkte Jur Naessens, de oprichter en aanstichter van het Ricciotti ensemble, bij de Stichting Jeugd en Muziek Nederland. Daan Padmos, manager van diverse popgroepen, belde hem op een namiddag in september op. ‘Ik zoek een klassiek jeugdorkest voor een popfestival in een circustent in een weiland in Uithoorn, voor ongeveer een kwartier muziek,’ luidde zijn vraag.
Na diverse opties te zijn afgegaan, bleek dat 12 strijkers van het Hilversums Jeugdorkest bij elkaar konden komen. De concertmeester van dit orkest was de toen 14-jarige Jan Erik van Regteren Altena. Samen met zijn twee jaar jongere broer Eduard (cello), Maurits Wijzenbeek (altviool), en Lucas Jansen (viool) vormde hij de harde kern van de ad hoc formatie. Uit de bibliotheek van de familie Regteren Altena werd het tweede concertina van Carlo Ricciotti geplukt.
Tussen het publiek in het gras
Na twee zaterdagen repeteren vertrok het gezelschap van 12- tot 14-jarigen gereden door Jur Naessens in een Transitbusje naar Uithoorn. Er bleken geen stoelen voor de strijkers te zijn, dus het gezelschap stond. Het podium lag nog vol snoeren en boxen van de popgroep die daarvoor had gespeeld, dus de strijkers stelden zich op voor het podium, tussen het publiek dat in het gras was gaan zitten. Het optreden was een doorslaand succes.
Enthousiaste menigte op station Haarlem
Na afloop betreurden de muzikanten dat het optreden maar zo kort was geweest, zeker gezien de repetitietijd die er van tevoren was ingestoken. De bus reed dus door richting het station van Haarlem. Na wat geharrewar met beambten konden ze spelen. De reizigers op het station bleken enthousiast en binnen de kortste keren had zich een flinke menigte verzameld.
Bejaardentehuis vond het spannend
De muzikanten waren door het dolle heen en wilden nog een keer spelen. De volgende optie: een bejaardentehuis. Verscheiden tehuizen hadden geen zin, maar het achtste bejaardentehuis, voor demente bejaarden, vond het wel spannend. Het gezelschap gaf zijn derde optreden van de dag.
De muzikanten vonden deze manier van muziek maken het einde. De meesten van hen waren opgegroeid met klassieke muziek en het merendeel van hun ouders was musicus. Ze waren wel bekend met het ‘normale’ concert, ze waren lid van een ‘normaal’ jeugdorkest. Maar wat ze die dag hadden beleefd, was zo anders dat ze doorwilden met deze manier van muziek maken.
In retrospectief was dit het eerste optreden van wat later het Ricciotti ensemble zou worden. De kernwaarden van het Ricciotti ensemble waren bij deze optredens meteen duidelijk: goede muziek, laagdrempelig, op elke plek en voor iedereen.
What’s in a name
De naam Ricciotti ontleende het ensemble aan de componist van het eerste stuk op de lessenaar, namelijk een van de Concerti Armonici van Carlo Ricciotti. In 1980 is na grondig musicologisch onderzoek vastgesteld dat dit werk eigenlijk geschreven is door graaf Unico Wilhelm van Wassenaer, die woonachtig was in Kasteel Twickel. Tegenwoordig is Kasteel Twickel een van de vaste concertlocaties tijdens de zomertournees van het Ricciotti.
Hannah Soepenberg (1985) is sinds september 2019 zakelijk leider van het Ricciotti ensemble. Ze deed bij het Nationaal Jeugdorkest werkervaring op in o.a. het produceren van orkestprojecten, festivals en muziektheater en bij Kameroperahuis in het zakelijk leiderschap, fondsenwerving en de begeleiding van jonge makers. Ze heeft een studieachtergrond in diversiteitsmanagement. Tijdens haar studie had ze een bijbaan in de gehandicaptenzorg en speelde zij altviool in het VU-Orkest. Bij het Ricciotti ensemble combineert zij haar passie voor muziek en de samenleving. Haar missie is de toegankelijkheid van de sector te vergroten.
In haar vrije tijd is Hannah terug te vinden op de tango-dansvloer of op de rug van een paard.
Je kunt Hannah bereiken via hannah@ricciotti.nl
Coen Stuit (1981) is sinds december 2018 de artistiek leider en dirigent van het Ricciotti. Naast zijn werk voor en met ons orkest is hij dirigent van diverse symfonieorkesten waaronder het Viotta Jeugdorkest en enkele amateurorkesten in Noord-Holland. Met een achtergrond als klarinettist in de grote beroepsorkesten van Nederland kent Coen de symfonische wereld als geen ander. Daarnaast is hij een wandelende encyclopedie op het gebied van muziek en literatuur. Best handig als je 500 jaar aan muziekgeschiedenis wilt programmeren bij het Ricciotti!
In zijn vrije tijd - schaars met 7 orkesten per week - verbouwt Coen zijn huis, gaat hij naar de sportschool en verslindt hij 2 boeken per week.
Je kunt Coen bereiken via coen@ricciotti.nl
Geert Rubingh (1977) houdt zich bij het Ricciotti al vele jaren bezig met zaken rondom repertoire, partituren, de ensemble commissie, uitvoeringsrechten, arrangementen (arrangeert ook zelf) en de logistiek rondom een tournee. Geert kent iedereen en iedereen kent Geert. Is er dus snel iets nodig dan weet Geert het wel te regelen!
Je kunt Geert bereiken via geert@ricciotti.nl
Manon van Gaal (1992) houdt zich bezig met alle marketing en communicatiezaken rondom het Ricciotti: het up-to-date houden van de website en alle social media kanalen, het voorbereiden van promotiemateriaal en publicaties etc.
In haar vrije tijd gaat Manon graag op reis, leest ze veel boeken en is ze vaak bij een evenement of concert te vinden.
Je kunt Manon bereiken via communicatie@ricciotti.nl
Laura Jonker (1990) is als interim tourneemanager bij het Ricciotti verantwoordelijk voor alle productionele zaken rondom de tournees in Nederland. Locaties, bladmuziek, wasknijpers en gezelligheid, ze draait nergens haar hand voor om. Ze studeerde Muziekwetenschap in Amsterdam en werkte als freelance producent en stagemanager al op vele plekken, zoals bij het Grachtenfestival, het Liszt Concours, TivoliVredenburg en bij het Mahler Chamber Orchestra in Duitsland.
In haar vrije tijd doet ze graag yoga, bakt ze zuurdesembrood en probeert ze alles op Netflix te zien.
Je kunt Laura bereiken via: tourneemanager@ricciotti.nl
Julia Koenen (1997) is sinds februari 2021 actief als Productie & Diversiteit stagiaire voor het Ricciotti Ensemble.
Sinds voorjaar 2017 is een betrokken bij het Ricciotti als trompettiste, waarnaast ze ook blazersmanager is en lid van de Ensemble Commissie. Ze begon op het Conservatorium van Maastricht waar ze zowel klassiek als jazz trompet studeerde, nu is ze bezig met haar volgende bachelor Muziekmanagement. Deze hele muzikale omzwerving vormt de uiteindelijke basis voor haar eigen collectief PARRA.DICE: een collectief, waarin verschillende musici, kunstenaars, muziekstijlen en -achtergronden bijeen worden gebracht.
Tijdens haar stage bij het Ricciotti kan ze haar interesses voor productie en diversiteit uitoefenen in de beroepspraktijk.
Je kunt Julia bereiken via julia@ricciotti.nl
Cellist in o.a. het Mondriaan Kwartet
Relevante nevenfuncties: bestuurslid PvdA Amsterdam-Oost, bestuurslid Muziekpakhuis
Aangesteld per 1-11-2011, 5de termijn, aftredend en niet meer herkiesbaar per 1-11-2021
Voormalig directeur van de Vereniging voor Podiumtechnologie
Relevante nevenfuncties: voorzitter en projectleider Overleg Scholing Arbeidsmarkt Theatertechniek en projectleider Stichting Arbo & Podiumkunsten
Aangesteld per 13-9-2013, 4de termijn en niet meer herkiesbaar per 13-9-2021
Hoofd sponsoring bij Het Koninklijk Concertgebouw
Aangesteld per 1-6-2013, 4de termijn en niet meer herkiesbaar per 1-6-2021
Zanger, artistiek directeur Stichting Operamakers
Aangesteld per 1-11-2016, 2e termijn en herkiesbaar per 1-11-2020
Onderzoeker en docent bij De strafzaak en rechter-plaatsvervanger in de Rechtbank Noord-Holland
Relevante nevenfuncties: lid van de raad van toezicht van de Stichting What About Now en lid van de Examencommissie van de Nederlandse Orde van advocaten
Aangesteld per 13-9-2018, 1 e termijn en hernoembaar per 13-9-2020
Het Ricciotti wordt structureel gesubsidieerd door het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Samen is dit goed voor iets minder dan de helft van onze inkomsten. De rest proberen we overal vandaan te halen: we gaan met de pet rond, vragen projectsubsidies aan en de leden betalen zelfs een eigen bijdrage om mee te mogen op tournee. Verder organiseren we veel met gesloten beurzen: in ruil voor een optreden vragen we bijvoorbeeld om een plek om te overnachten, te repeteren of om een maaltijd. Deze wederkerigheid is noodzakelijk én leuk: samen creëren we een mooie win-win situatie.
Onze Groupies, Mecenassen en Vrienden
Het Ricciotti heeft al zijn concerten altijd gratis aan kunnen bieden en wil dat ook in de (nabije) toekomst graag zo houden. Alleen zo kan daadwerkelijk iedereen van het orkest genieten. Als particulier kunt u het Ricciotti ondersteunen door structureel of eenmalig donateur te worden: lees meer op de pagina Steun ons. Wil uw bedrijf het Ricciotti financieel ondersteunen, mail dan naar de zakelijk leider van het Ricciotti voor meer informatie.
Hugo Herrera Tobón & Céline Wouters
Bram van den Berg
Rosa de Bruin
Alexander Buskermolen
Marissa Jalink
Disclaimer
Het Ricciotti ensemble heeft getracht aan alle auteursrechtelijke verplichtingen te voldoen. Voor zover iemand echter meent alsnog rechthebbende te zijn, kan deze zich tot de directie van het Ricciotti ensemble wenden.
Binnenkort volgt hier een complete press-kit voor publicitair gebruik. Voor aanvullende informatie kunt u contact met ons opnemen via info@ricciotti.nl.
Hier kunt u de jaarverslagen van de afgelopen jaren downloaden zoals die aan het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Amsterdams Fonds voor de Kunst worden gestuurd.
Lees hier het artikel in het NRC over het Ricciotti ensemble tijdens de Ricciottiando en Cuba tournee