Zoek

Organisatie

Het Orkest

Het Ricciotti ensemble bestaat uit 42 jonge enthousiaste musici en speelt overal en voor iedereen symfonische muziek. Sinds de oprichting in 1970 speelt het Ricciotti voor mensen die om welke reden dan ook niet of nauwelijks met live symfonische muziek in aanraking komen.

WildOp! op het Museumplein tijdens de Scottish Fling tournee, 21 juli 2017.

© Jan Willem Steenmeijer

Ricciotti ziet muziek als een middel om mensen gelukkig te maken en nader tot elkaar te brengen. Zoals ieder mens een gelijk recht heeft op geluk, heeft ieder mens een gelijk recht op muziek. Symfonische muziek heeft nochtans een vast omkaderd domein: het is voorbehouden aan een beperkte groep mensen op een beperkte hoeveelheid locaties. Ricciotti zet zich ervoor in om dat kader te doorbreken: symfonische muziek moet overal kunnen klinken en ieder mens moet ermee in aanraking kunnen komen.

“Abraço Brazil” Tour, 2016

© Wout Nooitgedagt

Niet alleen op gebied van locatie en publiek wijkt Ricciotti’s concertpraktijk af van de norm: ook op het artistieke vlak pakt het de zaken anders aan. Muziek laat zich bij Ricciotti niet beschrijven in een eenzijdige beweging van een podium naar een zaal. Het orkest streeft naar een directe interactie met het publiek. Interactie vormt een voorwaarde om een complete muzikale ervaring tot uiting te brengen en bestaat bij de gratie van twee elementen: het publiek moet zich comfortabel voelen en zich ervoor open kunnen stellen; de muzikant moet zich vrij voelen in zijn presentatie. Pas wanneer er aan die twee elementen is voldaan, beschouwt het Ricciotti een optreden als geslaagd.

Sint Jansplein, Antwerpen, 2009

© Noortje Schmit

De artistieke en organisatorische flexibiliteit van Ricciotti maakt het orkest uniek. Ricciotti heeft geen podium nodig: een vrije ruimte van zes bij acht meter is voldoende. Daardoor kan praktisch overal en voor iedereen gespeeld worden. De orkestleden zijn binnen twee minuten speelklaar (van bus tot optreedlocatie). Dankzij die snelheid kunnen er per dag meerdere concerten gegeven worden. Ricciotti bereikt zijn publiek in de natuurlijke omgeving: daar waar men woont, werkt of recreëert. Geen van de toehoorders hoeft te betalen om een concert van Ricciotti bij te kunnen wonen.

Ricciotti o.l.v. Prinses Máxima, Stadhuis van Rotterdam, 2012

© Noortje Schmit
Leden
 1. Fluit
 2. Iara de Carvalho Perillo

  Rivka van Vliet

 1. Hobo
 2. Maud Busschers

  Ming-hsuan Mao

 1. Klarinet
 2. Andreu Casals Arderiu

  Oriol Mares

 1. Fagot
 2. Noortje van Doorn

  Sander Borst

 1. Saxofoon
 2. Ovidi Garasa

  Adrián Vilaboa Martinez

 1. Hoorn
 2. Sophie Caelers

  Jochem van Hoogdalem

 1. Trompet
 2. Matthijs Weskin

  Julia Koenen

 1. Trombone
 2. Huub de Jong

 1. Percussie
 2. Tim Breel

 1. Viool 1
 2. Stijn Brinkman

  (cm)

  Vivian de Graaff

  Mart Koek

  Sander Prins

  Janneke Stoute

  Serena Vanheuverswijn

  Maxje de Wit

  Nina Zuure

 1. Viool 2
 2. Linde van de Ven

  (av)

  Baukje Beers

  Seringe Huisman

  Maria Loos

  Douwe Nauta

  Lotte Post

 1. Altviool
 2. Georgios Andreadis

  (av)

  Hugo Bouma

  Iris Kooreman

  Hester Kronenberg

  Ida Weidner

 1. Cello
 2. Peter Davis (av)

  Maria Dijkgraaf

  Patrick Fuchs

  Dieuwke Smit Sibinga

 1. Contrabas
 2. Orrin van Leeuwen

  (av)

  Benjamin de Boer

  Daniël de Boer

  (basgitaar)
Staf
Coen Stuit
Artistiek leider en Dirigent
Coen Stuit (1981) is sinds december 2018 de artistiek leider en dirigent van het Ricciotti. Naast zijn werk voor en met ons orkest is hij dirigent van diverse symfonieorkesten waaronder het Viotta Jeugdorkest en enkele amateurorkesten in Noord-Holland. Met een achtergrond als klarinettist in de grote beroepsorkesten van Nederland kent Coen de symfonische wereld als geen ander. Daarnaast is hij een wandelende encyclopedie op het gebied van muziek en literatuur. Best handig als je 500 jaar aan muziekgeschiedenis wilt programmeren bij het Ricciotti!

In zijn vrije tijd - schaars met 7 orkesten per week - verbouwt Coen zijn huis, gaat hij naar de sportschool en verslindt hij 2 boeken per week. Je kunt Coen bereiken via coen@ricciotti.nl
Vacature
Zakelijk leider

Het Ricciotti ensemble zoekt per direct een zakelijk leider. Hij/zij is een ondernemende, ambitieuze manager, met grote affiniteit met cultuur, bij voorkeur met muziek.
Lees op onze homepage de vacaturetekst.

Babette Greiner is momenteel a.i. zakelijk leider van het Ricciotti ensemble, Babette is te bereiken op babette@ricciotti.nl
Rosa Verkerke
Tourneemanager
Rosa Verkerke (1991) werkt sinds eind 2018 voor het orkest en is verantwoordelijk voor de invulling van alle tournees in Nederland. Je kunt Rosa bereiken via rosa@ricciotti.nl
Geert Rubingh
Assistent Artistiek leider
Geert Rubingh (1977) houdt zich bij het Ricciotti al vele jaren bezig met zaken rondom repertoire, partituren, de ensemble commissie, uitvoeringsrechten, arrangementen (arrangeert ook zelf) en de logistiek rondom een tournee. Geert kent iedereen en iedereen kent Geert. Is er dus snel iets nodig dan weet Geert het wel te regelen!

Je kunt Geert bereiken via geert@ricciotti.nl
Marissa Jalink
Medewerker Marketing en Communicatie
Marissa Jalink (1978) houdt zich bezig met alle marketing en communicatiezaken rondom het Ricciotti: het up-to-date houden van de website en alle social media kanalen, het voorbereiden van promotiemateriaal en publicaties etc.

In haar vrije tijd gaat Marissa op stap met haar gezin, is ze in de winter te vinden op de skipiste en in de zomer op het water of op de tennisbaan… als het maar sportief is! Daarnaast zingt zij het hele jaar door.

Je kunt Marissa bereiken via marissa@ricciotti.nl
Bestuur
Eduard
van Regteren-Altena
Voorzitter
Cellist in o.a. het Mondriaan Kwartet
Relevante nevenfuncties: bestuurslid PvdA Amsterdam-Oost, bestuurslid Muziekpakhuis

Aangesteld per 1-11-2011, 4de termijn, aftredend en niet meer herkiesbaar per 1-11-2019
Els
Wijmans
Penningmeester
Voormalig directeur van de Vereniging voor Podiumtechnologie
Relevante nevenfuncties: voorzitter en projectleider Overleg Scholing Arbeidsmarkt Theatertechniek en projectleider Stichting Arbo & Podiumkunsten

Aangesteld per 13-9-2013, 3de termijn en herkiesbaar per 13-9-2019
Margot
Palmen
Secretaris
Hoofd sponsoring bij Het Koninklijk Concertgebouw
Relevante nevenfuncties: geen

Aangesteld per 1-6-2013, 3de termijn en herkiesbaar per 1-6-2019
Anthony
Heidweiller
Algemeen lid
Zanger, artistiek directeur Stichting Operamakers
Relevante nevenfuncties: extern adviseur podiumkunsten Prins Bernhard Cultuurfonds

Aangesteld per 1-11-2016, 2e termijn en herkiesbaar per 1-11-2020
Bas
de Wilde
Algemeen lid
Universitair hoofddocent strafrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam
Relevante nevenfuncties: rechter-plaatsvervanger in de Rechtbank Noord-Holland

Aangesteld per 13-9-2018, 1e termijn en herkiesbaar per 13-9-2020
Vrijwilligers
  Vrijwilligers zijn altijd van harte welkom om te helpen tijdens de voorbereiding van een tournee of bijzondere evenementen, zoals bijvoorbeeld ons jublileum. Lijkt je dit leuk? Stuur ons een mail met je gegevens en we nemen contact met je op.
  Fondsen en Sponsoren

  Het Ricciotti wordt structureel gesubsidieerd door het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Samen is dit goed voor iets minder dan de helft van onze inkomsten. De rest proberen we overal vandaan te halen: we gaan met de pet rond, vragen projectsubsidies aan en de leden betalen zelfs een eigen bijdrage om mee te mogen op tournee. Verder organiseren we veel met gesloten beurzen: in ruil voor een optreden vragen we bijvoorbeeld om een plek om te overnachten, te repeteren of om een maaltijd. Deze wederkerigheid is noodzakelijk én leuk: samen creëren we een mooie win-win situatie.

  Sponsoren
  Fonds voor CultuurparticipatieAmsterdams Fonds voor de KunstStichting NormaJanivo StichtingStichting DioraphteAcer Benelux B.V.VSB fondsPrins Bernhard CultuurfondsTriodos FoundationK.F. Hein fondsHofstee StichtingGolden Life FoundationDutchCultureGemeente AmsterdamFonds Podiumkunsten
  Onze tournees en andere activiteiten zijn daarnaast in belangrijke mate mogelijk gemaakt door giften van meer dan 1.000 particuliere donateurs:

  onze Groupies, Mecenassen en Vrienden

  Het Ricciotti heeft al zijn concerten altijd gratis aan kunnen bieden en wil dat ook in de (nabije) toekomst graag zo houden. Alleen zo kan daadwerkelijk iedereen van het orkest genieten. Als particulier kunt u het Ricciotti ondersteunen door structureel of eenmalig donateur te worden: lees meer op de pagina Steun ons. Wil uw bedrijf het Ricciotti financieel ondersteunen, mail dan naar de zakelijk leider van het Ricciotti voor meer informatie.

  Governance
   Het bestuur van de Stichting Ricciotti ensemble toetst jaarlijks of de organisatie voldoet aan de meest recente versie van de Governance Code Cultuur (GCC). Op alle negen punten van de GCC heeft het bestuur antwoorden en - waar nodig - toelichtingen geformuleerd. In de bestuursverslagen wordt gedetailleerd beschreven hoe de Stichting inhoud geeft aan de code. Het meest recente bestuursverslag is op deze website te downloaden. Stichting Ricciotti ensemble, februari 2018
   Colofon
   Ontwerp

   Hugo Herrera Tobón & Céline Wouters

   Techniek

   Bram van den Berg

   Redactie & Samenstelling

   Rosa de Bruin
   Alexander Buskermolen
   Marissa Jalink

   Disclaimer
   Het Ricciotti ensemble heeft getracht aan alle auteursrechtelijke verplichtingen te voldoen. Voor zover iemand echter meent alsnog rechthebbende te zijn, kan deze zich tot de directie van het Ricciotti ensemble wenden.

   Copyright Ricciotti ensemble © 2019
   Magazine
   Lees hier ons magazine van 2018
   Lees hier ons magazine van 2017
   Downloads en publiciteit
   Logo

   Logo Ricciotti ensemble

   Publiciteitsmateriaal

   Binnenkort volgt hier een complete press-kit voor publicitair gebruik. Voor aanvullende informatie kunt u contact met ons opnemen.

   Jaarverslag

   Hier kunt u de jaarverslagen 2016 en 2017 downloaden zoals dat aan het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Amsterdams Fonds voor de Kunst is gestuurd.

   Bestuursverslag 2016 voor het AFK © Ricciotti ensemble
   Bestuursverslag 2016 voor het FCP © Ricciotti ensemble
   Bestuursverslag 2017 voor het AFK © Ricciotti ensemble
   Bestuursverslag 2017 voor het FCP © Ricciotti ensemble