Recept van de Dag – Woensdag 29 oktober met het Ricciotti ensemble
Hoofdchefs: Douwe, Maxje en Julia
Souschefs (i.e., gastdirigenten): Levi, Leis, Mustafa, Daniel en Mohammed
Bereidingstijd: ongeveer 14 uur
Resultaat: één bijzonder voldaan orkest en talloze blije gezichten
Ingrediënten
- 8 el eerste violen
- 6 tl tweede violen
- 5 snufjes altviool
- 4 kopjes cello
- 3 flinke scheppen contrabas
- Circa 10 takjes (hout)blazers*: fluit, hobo, klarinet, fagot
- 7 porties koperwaar*: hoorn, trompet, trombone, saxofoon
- 2 flinke scheuten percussie
- 1 tourbus vol met planten, lunchpakketjes en plastic instrumenten
*Eventueel naar smaak te substitueren met een serie boomwhackers
Bereidingswijze
Voorbereiding: Opwarmen in de bus
Verzamel het orkest in de vroege ochtend. Meng hierbij voldoende concentratie met slaperigheid. Roer dit door met de voorbereiding van een diepte-interview van een nieuw lid, en deel zonder enig gêne de eerste grappen van de dag. Controleer natuurlijk grondig of alle instrumenten én orkestleden zich in de bus bevinden.
Eerste gang: Optreden op basisschool, Amsterdam
Serveer een portie energieke muziek aan een klas vol wild stuiterende kinderen. Voeg improvisatie toe: laat Douwe een aandoenlijk “dutje” doen en laat Levi de leiding nemen.
Laat Douwe het geheel vervolgens op smaak brengen met een serie duidelijke aanwijzingen. Zorg ervoor dat bij de toegift de stokken van de strijkers worden weggelegd, zodat de boomwhackers er nu ook goed bij passen.
Tweede gang: Muzikale ontmoeting met nieuwe Nederlanders, Bussum
Verplaats het gezelschap naar een zaal gevuld met mensen uit alle windstreken.
Kruid het geheel stevig met gastdirigenten Leis, Mustafa en Daniel, die elk hun eigen kwaliteiten laten zien. Laat vervolgens de strijkers even rusten terwijl de blazers meeslepende melodieën toevoegen aan de mix.
Laat het orkest meebewegen op precieze tempowisselingen en serveer een ruim applaus.
Tussengerecht: ‘Wild Opje’ bij de HKU Oudenoord
Neem een luchtige speelpauze in een artistieke omgeving, zoek de jongste boom en voeg deze toe als frisse garnering voor deze mise-en-place.
Laat studenten en musici mengen tot een vrolijke jam, waarbij de muziek spontaan uit de grond lijkt te groeien.
Proeftip: ideaal moment om te dansen op tafels.
Hoofdgerecht: AZC Amersfoort
Verplaats de pan vol energie naar Amersfoort in een knus boshuis. Laat Mohammed het ritme bepalen terwijl Douwe even doet alsof hij een kopje koffie gaat drinken.
Serveer meevoerende melodieën met een warme, aanstekelijke saus van plezier.
De kinderen zingen mee, volwassenen dansen en de ritmesectie zorgt ervoor dat niemand stil blijft staan.
Laat het geheel nu zachtjes pruttelen op tempo, zodat alles harmonieus verder suddert.
Bijgerecht: Xaveriuskerk met het Amersfoorts Jeugdorkest
Voeg het jeugdorkest toe aan de overheerlijke stoofpot. Blijf voorzichtig doorroeren: de bezieling borrelt vanzelf op.
De akoestiek van de kerk werkt als een oven: alles klinkt groots en vol.
Laat beide orkesten even opkomen, rijzen, en smelt dan alles samen in één krachtig slotakkoord.
Dessert: De Groene Afslag, Bussum
Laat hier het gezelschap langzaam opwarmen, met livemuziek tussen sprekende planten, mensen en overalls, waarin protesten worden voorbereid met leuzen als “Baas in eigen Boom”, “Overal Bomen” en “Bomen Overal”.
Serveer dansbare stukken, vrolijke improvisaties en enkele korreltjes prettige chaos. Uiteraard volledig veganistisch.
Serveertip
Serveer deze dag warm, zonder zuinig te zijn met alle vormen van samenwerking, improvisatie en plezier.
Garneer met gelach, applaus en een toepasselijke dosis geouwehoer vanuit het Achterbos (de achterbus).
Voedingswaarde per portie
- 99% energie verbruikt
- 1% stilte
- Gemiddeld 3 decibel te veel per minuut
- Kan mogelijk enkele sporen van vals spel bevatten
- Geschikt voor spontane solo’s en deelnemers met onuitputtelijk veel enthousiasme




