Zoek
Herfst
Ricciotti's Grote Arrangeerwedstrijd 2019 2 nov ’19

Op zaterdagavond 2 november was de finale van Ricciotti's Grote Arrangeerwedstrijd!

En de winnaar van Ricciotti’s Grote Arrangeerwedstijd is… Hugo Bouma! Hij kreeg de eerste prijs voor zijn duivelse arrangement van Joepie-Joepie. Tijdens de spetterende finaleavond kreeg hij de prijs uitgereikt door juryvoorzitter Bob Zimmerman, die ook Melisse Markesteijn in het zonnetje zette, met haar 12 jaar de jongste deelnemer aan de Arrangeerwedstijd!

Twan Swagten sleepte de tweede prijs in de wacht met zijn fraaie arrangement Groen Trollenland. Jochem van Hoogdalem won de derde prijs, en zeer overtuigend de publieksprijs met zijn duivels rockende arrangement Subednav Neleiwed (omgekeerd de Wielen van de Bus).
Gefeliciteerd allemaal, en iedereen bedankt voor de mooie inzendingen!

Hieronder lees je meer over de wedstijd en drie finalisten:

ARRANGEERWEDSTRIJD DUIVELSTOER
Op 2 november vindt de grote finale plaats van Ricciotti's Grote Arrangeerwedstrijd. Deelnemers bewerkten de muziek van een van oorsprong Hollands kinderliedje, speciaal voor Ricciotti’s Duivelstoer. Deze tour staat in het thema van hoe onze wereld te allen tijde doordrongen is van het kwaad, als tegenhanger van het goede. De opdracht: arrangeer het liedje dan ook op een manier waarbij het zijn onschuld verliest, voor de volledige bezetting van het Ricciotti ensemble.

Na vurig beraad van de jury, bestaande uit Bob Zimmerman, Marijn van Prooijen en Coen Stuit, zijn dit de finalisten van Ricciotti's Grote Arrangeerwedstrijd: Jochem van Hoogdalem, Twan Swagten en Hugo Bouma (in willekeurige volgorde). Hun arrangementen worden gespeeld tijdens Ricciotti's Duivelstoer.

Kom allen luisteren en kijken naar de finale van Ricciotti's Grote Arrangeerwedstrijd op 2 november 2019, om 20.00 uur in de Amstelkerk te Amsterdam!

Lees hieronder alles over de finalisten en het hoe en waarom van hun arrangementen:

Jochem van Hoogdalem:
Een kinderliedje ver-duivelen... dat is makkelijker gezegd dan gedaan! Maar toch ben ik de uitdaging aan gegaan.
Mijn naam is Jochem van Hoogdalem en ik speel hoorn in onder andere het Ricciotti ensemble. De vorige 2 edities die ik als speler heb mee gemaakt hebben mij geïnspireerd om deze editie zelf een arrangement te maken en mee te doen met de wedstrijd. Arrangeren is iets waar ik vrij nieuw in ben, maar graag meer over wil leren en ervaren. Dus deze arrangeerwedstrijd was een mooie gelegenheid hiervoor.

Mijn arrangement, Subednav Neleiwed, is eigenlijk een arrangement van verschillende liedjes.

Als fundering van het stuk heb ik een nummer van Max Boquoi gekozen. hij gebruikt dit nummer zelf voor een wedstrijd van Rob Scallon. (metal in inappropriate places, contest)
Daar doorheen heb ik een mineur/majeur/tritonus/ versie gebruik van het liedje: "De wielen van de bus". Natuurlijk kan in een ver-duiveld liedje geen tritonus missen, ook wel bekend als het duivels akkoord/ duivels afstand.
Verder heb ik de duivelse violist Paganini ook nog gequote. 1,2,3 succes strijkers. Ook laat ik een aantal metal riff's spelen in het hout. Een daarvan komt ook nog uit het originele nummer voor de "metal in inappropriate places" wedstrijd van Rob Scallon.Naja, in ieder geval een heleboel quote's, raggen, metal en chaos. want is chaos ook niet iets duivels......????
als je benieuwd bent naar het arrangement, of naar de arrangementen van de andere 2 finalisten, OF je wilt OOK gewoon het Ricciotti zien spelen kom dan sowieso naar de finale op 2 november! natuurlijk kan je die week daarvoor ook gezellig langs komen bij onze tournee!

Twan Swagten
Een Hollands kinderliedje arrangeren, klinkt simpel, maar dat was nog ingewikkeld kan ik je vertellen! Nou ja, het idee kwam bij mij wel heel snel opborrelen.

Als je het mij vraagt is ‘In Een Groen Knollenland’ toch wel het interessantste Hollandse kinderwijsje dat er is. Mijn versie heet ‘Groen Trollenland’ en dat is niet voor niets. Op een listige manier heb ik de kinderlijkheid van het thema ontsluierd en er een eigen duivelse draai aangegeven. Een Sjostakovitsj citaat mocht dan natuurlijk niet ontbreken ;).

Hugo Bouma:
"Joepie-Joepie is gekomen / Heeft mijn meisje weggehaald / Maar ik zal er niet om treuren / Gauw een ander weer gehaald” Een vreemde tekst, een vreemd liedje. De oudste vindplaats is uit de jaren ’30, maar er bestaat een vermoeden dat de historie een stuk verder teruggaat. Geheel in het thema van deze tournee is er zelfs een theorie dat Joepie-Joepie een eufemistische bijnaam voor de duivel is, verantwoordelijk voor het soort ziekten waar kinderen vroeger wel eens aan dood konden gaan. Allemaal speculatie. Omdat de melodie van zichzelf (zoals alle kinderliedjes) uiterst eenvoudig is, had ik veel vrijheid om er van alles omheen te bouwen, zoals een Dies Irae-augmentatiecanon als tegenstem en een in kwarttonen geharmoniseerde inversie. Halverwege het arrangement is de onschuld al verloren, waarna het orkest in de tweede helft deze probeert te herwinnen— maar tevergeefs. Aan het eind worden we achtergelaten met enkel een onbestemd gevoel en een grote leegte.ACHTERGRONDINFORMATIE ARRANGEERWEDSTRIJD DUIVELSTOUR
Het Ricciotti ensemble schreef dit jaar voor de zesde keer een open, landelijke arrangeerwedstrijd uit. Uniek in Nederland. Deelnemers bewerkten de muziek van een van oorsprong Hollands kinderliedje, speciaal voor Ricciotti’s Duivelstoer. Deze tour staat in het thema van hoe onze wereld te allen tijde doordrongen is van het kwaad, als tegenhanger van het goede. Arrangeer het liedje dan ook op een manier waarbij het zijn onschuld verliest, voor de volledige bezetting van het Ricciotti ensemble, zo luidde de opdracht.

Prijzen
De drie beste arrangementen worden opgenomen in het repertoire van Ricciotti’s Duivelstoer (najaar 2019) en worden tijdens deze tournee meerdere keren gespeeld . Alle drie de winnaars gaan met een fantastisch geldbedrag naar huis: de 1e prijs is € 1500, de 2e prijs € 1000 en de 3e prijs € 750.Het arrangement duurt minimaal 3 en maximaal 5 minuten. De bezetting van het Ricciotti ensemble is:
• 2 fluiten (waarvan optioneel 1 piccolo)
• 2 hobo's
• 2 klarinetten in Bb
• 2 fagotten
• 2 hoorns in F
• 2 altsaxofoons (waarvan optioneel 1 sopraansaxofoon)
• 2 trompetten in Bb
• 1 trombone
• 1 slagwerk (drumset/klokkenspel/2 rototoms/divers klein slagwerk)
• 8 violen I
• 6 violen II
• 5 altviolen
• 4 celli
• 3 contrabassen (waarvan optioneel 1 jazzbas/basgitaar)

Kalender
  1. DatumEvenement
  2. 2 novRicciotti's Grote Arrangeerwedstrijd 2019
  3. TijdstipPlaats, locatieOpmerking
  4. 20:00 → 22:00Amstelkerk,
    → Amsterdam
    Openbaar
Alle optredens zijn gratis en zonder reserveren toegankelijk, tenzij anders vermeld.
Openbaar

Gratis en voor iedereen